Z veseljem in ponosom vam sporočamo, da smo na Osnovni šoli Gornja Radgona s Podružnično šolo dr. Janka Šlebingerja uspešno zaključili prvi nacionalni nagradni natečaj »Folklorna dejavnost za učence s posebnimi potrebami«, v kateri so sodelovale šole s prilagojenim programom. Tovrstni natečaj je bil v Sloveniji razpisan in izveden prvič, naše glavno vodilo natečaja pa je bila inkluzija učencev s posebnimi potrebami v folklorno panogo, saj so v le-tej zelo izvzeti.

Omenjeni natečaj je potekal v obliki videonatečaja – videoposnetkov, na katerih se učenci s posebnimi potrebami predstavijo s folklorno koreografijo oz. spletom. Čeprav je bil natečaj izveden prvič, se je prijavilo kar 14 šol iz cele Slovenije. Skupno je tako sodelovalo 24 mentorjev in 150 učencev.

Izbor najboljših je potekal na 2 ravneh, in sicer je prva 3 mesta po tehtnem razmisleku določila strokovnjakinja s področja folklorne dejavnosti, ga. Tjaša Ferenc Trampuš, producentka za folklorno dejavnosti pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti, na drugi ravni pa je potekalo spletno medvrstniško glasovanje. Tukaj so si sodelujoči učenci s svojimi mentorji ogledali vse videoposnetke, nato pa so se o ogledanem pogovorili, komentirali prednosti, slabosti, dobili tudi kakšno idejo za nadgradnjo svojih spletov, … in s pomočjo spletne glasovnice podali točke za vsako sodelujočo šolo.

Nagrajenci s strani strokovne komisije:

 1. mesto: Tretja OŠ Slovenj Gradec
 2. mesto: OŠ Jela Janežiča Škofja Loka
 3. mesto: OŠ Brinje Grosuplje

Nagrajenci na osnovi glasov sodelujočih šol:

 1. mesto: OŠ Brinje Grosuplje
 2. mesto: OŠ Milke Šobar Nataše Črnomelj
 3. mesto: Tretja OŠ Slovenj Gradec

Producentka za folklorno dejavnost pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti, ga. Tjaša Ferenc Trampuš, sporoča sodelujočim šolam naslednje:

»Spoštovani mentorji, strokovni delavci in organizatorji!

Vesela sem, da je na pobudo Osnovne šole Gornja Radgona s Podružnično šolo dr. Janka Šlebingerja zaživel zanimiv projekt, ki se bo z vami, s skupnimi močmi v prihodnje še razvijal. Hvala in bravo pobudnikom projekta!

Pomembna plat  folklorne dejavnosti je njen velik umetniški potencial. Folklorna dejavnost temelji namreč na preteklosti, iz katere odbira elemente, ki služijo interpretaciji, na drugi strani pa posega po sodobni odrsko-scenski umetnosti, ki te elemente uporablja za doseganje umetniških, estetskih in drugih praks. Folklorna dejavnost je odrska umetnost – razpeta med odbrane elemente preteklosti in sodobno scensko umetnost, odrske zakonitosti.

Navdušena sem, da ste v folklorni dejavnosti našli navdih, da vidite njen kreativni potencial. Če so tudi otrokom, varovancem vsebine dejavnosti blizu, lahko v bodoče skozi in z folklorno dejavnostjo poskrbite za več vidikov, razvoj različnih področjih; fizična kondicija, pridobivanje in krepitev orientacije v prostoru, telesne koordinacije, glasbenega in telesnega ritma, petje, ples, igre, javno nastopanje, ritmičnost, muzikaličnost, krepite zaupanje, samopodobo otrok, proces socializacije, itd. Folklorna dejavnost je pravzaprav tako široka (res pa od mentorja zahteva tudi veliko širokega znanja), da omogoča nešteto možnosti za vaje, priprave, igro, nastopanje … Morda pa je prav folklorna dejavnost tista, v katero se bodo otroci zaljubili, se v njej med seboj še bolj povezali, z njenimi vsebinami in pripravami razvili področja, ki jim predstavljajo težavo, izziv in se z nastopi dokazali.

Vam in vašim folklornikom, otrokom, varovancem, iskrene čestitke za pripravljene vsebine in videoposnetke.

Vse posnetke sem večkrat pogledala. Izbor najboljših je bila nehvaležna naloga, različna je tudi starost otrok, različne so potrebe, izzivi, ovire, a končna odločitev je tu:

 1. mesto: Tretja OŠ Slovenj Gradec
  Mentorja: Vojko Veršnik in Darja Gerdej
  Naslov spleta:“Splet ljudskih plesov”
 1. mesto: OŠ Jela Janežiča Škofja Loka
  Mentorica:Urša Krašovec

Naslov spleta: “Venček ljudskih”

 1. mesto: OŠ Brinje Grosuplje
  Mentorici:Tadeja Veit in Manca Perko

Naslov spleta: “Kako je bilo včasih”

Objavljamo tudi rezultate medvrstniškega glasovanja. Šole so navedene po vrstnem redu glede na seštevek dodeljenih točk:

OŠ Brinje Grosuplje
Oš Milke Šobar Nataše Črnomelj
Tretja OŠ Slovenj Gradec
OŠ dr. Slavka Gruma Zagorje ob Savi
OŠ Stanka Vraza Ormož
OŠ Jela Janežiča Škofja Loka
OŠ Franja Malgaja Šentjur
OŠ Litija, Podružnica
OŠ Cvetka Golarja Ljutomer
OŠ Gornja Radgona, PŠ dr. Janka Šlebingerja
OŠ Minke Namestnik Sonje Sl. Bistrica
OŠ Tončke Čeč Trbovlje
OŠ Gustava Šiliha Maribor
CVIU Velenje

(Visited 214 times, 1 visits today)
Dostopnost